Tam seramik kuronlar, doğal dişlerde olduğu gibi ışığı geçirerek, derinlikli, canlı ve estetik bir görünüm sağlar. Bu yöntemle, doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Metal Desteksiz Tam Seramik Kuronlar ve Köprüler
Eskiden uygulanan kuron veya köprü protezlerin alt yapılarında metal bulunurken, günümüzde porselen altyapılar metalin yerini tutmaktadır. İstisnai durumlar olmadıkça, metal altyapı sağlık ve estetik açıdan tercih edilmez.
Tam seramikler, ışığı tam olarak geçirdikleri için doğal dişlere en yakın görünümü sağlar. Bu açıdan özellikle ön dişlerde tercih edilmelidirler. Metal destekli porselenlerse, ışığı tam olarak geçirmedikleri için donuk ve yapay bir görünüm verir. Fotoğraf makinası flaşı gibi bazı ışıklarda, tam seramikler doğal diş gibi tepki verirken, metal destekli porselenler koyu renkli bir boşluk görüntüsü vererek ağızda diş yokmuş izlenimi yaratır.
Uygulamaya gelince, metal destekli porselenler yalnızca mekanik olarak dişe yapıştırılabilirken, tam seramikler hem mekanik hem kimyasal olarak dişe yapıştırılır. Bu nedenle tam seramikler, metal seramiklere göre çok daha güçlü bir şekilde dişe tutunur.
Tam seramiklerin alt yapısında metal olmadığı için dişeti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Bu da, daha estetik bir görüntü sağlar. Tam seramikler dişetleri çekilse de estetik görünümlerini korurken, metal porselenlerin dişle birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluşur. Diğer yandan, metal seramiklerde kullanılan metallere karşı oluşabilecek alerji riski, tam seramiklerde yoktur.
Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ya da “Freze edilmesi” (kesilmesi) ile elde edilen metal desteksiz köprüler, ışık geçirgenliğinin fazla olması ve doğal görünümleri sebebiyle özellikle ön dişlerde kullanılır.
Dayanıklılığının fazla olması sebebiyle, özellikle arka dişlerde tercih edilir. Metal yerine beyaz zirkonyum alaşımdan meydana geldiği için, hem dayanıklılık hem de estetik görünüm sağlar.
Sağlam ve Estetik Zirkonyumlar
Zirkonya esaslı materyaller, bugün hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Bu materyaller, mekanik dirençleri, biyolojik uyumları ve sağlamlıklarıyla öne çıkar.
Zirkonya içeren estetik restorasyonların kırılma direnci, 900 ile 1400 Mpa arasındadır. Diğer restorasyonlara göre son derece yüksek olan bu direncin yanında, estetik ve sağlık açısından da diğer alternatiflere göre çok daha başarılıdırlar. Işık geçirme özellikleri sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlarlar. Bu, onları metal seramikten ayıran en büyük özellikleridir.
Günümüzde, bilgisayarlı sistemlerin ve sürekli geliştirilen yazılımların avantajlarından faydalanılarak, bilgisayar üzerinde üç boyutlu tasarımlar yapılmakta ve geliştirilmektedir. Çağdaş teknolojinin yardımıyla, insan hatası ortadan kaldırılarak, kusursuza yakın restorasyonlar yapılabilmektedir.
Kaynak:
*Bonded Porcelain Restorations in Dentition: A Biomimetic Approach
*Author(s) / Editor(s): Magne, Pascal, Belser, Urs
*Change your Smile, Author: Ronald E. Goldstein
Sosyal Medya'da Paylaşın!
Hayalinizdeki gülümseme artık imkansız değil
Sağlıklı ve Estetik Dişlerinizle Yeniden Gülümseyin
Plusdent Diş Estetiği Kliniği olarak kişisel istekleriniz ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak tedavinizi planlıyoruz. Tüm diş tedavilerinde, gelişmiş teknolojilerle birlikte, profesyonel çözümler sunuyoruz.