protez sık sorulan sorular

Proteze Ne Kadar Zamanda Alışırım?

Protezlere alışmak kısa bir sürede gerçekleşir. Kısa bir zaman içinde ağzınızdaki dokularında uyum sağlamasıyla protezlerin varlığına iyice alışırsınız. Bu süre zarfında diş hekiminizin tavsiyelerine de uyarsanız takıp çıkarmada da sorun yaşamazsınız.

Protezi Sürekli Takmak Zorunda mıyım?

Alışma döneminde, doktorunuz bunu sizden isteyebilir. Proteze alışkın olmadığınız için, bu ilk zamanlar rahatsızlık verebilir; ancak doktorunuzun gerekli düzenlemeleri yapabilmesi için belli bir süre protezi sürekli kullanmanız gerekmektedir.
Doktorunuz gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, protezinizi geceleri kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Protezle Yemek Yerken Zorlanacak mıyım?

Dişlerinizde eksiklikler varken yiyemediğiniz şeyleri protezinizle rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ancak sert ve yapışkan gıdalardan kaçınmanız ve protez kullanımına alışana kadar sakız çiğnememeniz önerilir.

Ayrıca protezinizle yemek yerken, iki tarafı da kullanarak çiğnemeniz önerilir. Böylece protez eşit şekilde basınç almış olur.

Protezle Konuşmam Değişir mi?

Protezler eksik dişler yüzünden yaşadığınız konuşma problemlerini düzeltmeye yardımcı olur. Protez yardımıyla fonetiğiniz düzelir.

Protezim için Porselen Diş mi, Plastik Diş mi Tercih Etmeliyim?

Ağzınızdaki sağlam dişlerin üzerine bir köprüyle porselen diş yapılabilme şansı varsa, daha sağlıklı olması açısından porselen diş tercih edilir.

Ancak takılıp çıkarılabilen total bir protez uygulaması yapılacaksa, plastik diş tercih edilir; çünkü porselen dişler protez takılıp çıkartılırken kırılabilir. Porselen dişlerin tamiri zor olduğundan, kırılma halinde tamamen yenilenmeleri gerekebilir. Bu da maliyet açısından zorlayıcı olabilir. Diğer yandan porselen dişler, eksik dişlerin olduğu bölgelerde kuvvetin çene kemiğine iletilmesini sağlayarak kemik erimesini hızlandırabilir.

Protezlerimin Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

Protezlerin bakımı ve korunması son derece önemlidir. Bunun için öncelikle günde iki defa protezinizi yıkamanız; mevcut dişlerinizi de fırçalamanız gerekir.

Protez fırçalama işlemini, diş macunu yerine sabunlu su ile yapmanız tavsiye edilir.

Protezin muhafaza edilmesi de dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur; çünkü protez düşünce kırılabilir ya da hasar görebilir. Protezinizi geceleri ya da uzun süreli çıkarttığınız zaman, içi su dolu bir bardak gibi nemli bir ortamda korumanız tavsiye edilir. Aksi taktirde protez form değiştirip şeklini kaybedebilir.

Protezlerimin Üzerinde Düzeltmeler Yapabilir miyim?

Hayır. Protezinizle ilgili herhangi bir probleminiz olduğunda, bunu diş hekiminizle görüşüp gereken düzenlemeleri beraber yapmanızı öneririz. Aksi taktirde protezinize zarar verebilir ve protezinizin tekrar yapılmasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kaynak:
*Esthetic Rehabilitation in Fixed Prosthodontics and Analysis: A Systematic Approach to Prosthetic Treatment
*Author(s) / Editor(s): Fradeani, Mauro
*Diagnosis and Treatment in Dentistry
*Author(s) / Editor(s): Edited by Laney, William R., Salinas, Thomas J., Carr, Alan B., Koka, Sreenivas, Eckert, Steven E.

Sosyal Medya'da Paylaşın!

Bize Ulaşın

Bilgi ve randevu için bize ulaşabilirsiniz

+90 212 231 79 79

+90 544 353 6646

+90 538 594 3888

Hayalinizdeki gülümseme artık imkansız değil

Sağlıklı ve Estetik Dişlerinizle Yeniden Gülümseyin

Plusdent Diş Estetiği Kliniği olarak kişisel istekleriniz ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak tedavinizi planlıyoruz. Tüm diş tedavilerinde, gelişmiş teknolojilerle birlikte,  profesyonel  çözümler sunuyoruz.

Tedaviler
Diş Hekimleri
Blog
Randevu Alın