Dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız.

Bir diş hekimi tarafından yapılmazsa zararlı olabilir.

Günde 2 kere fırçalayın.

Yanlış konumlanmış (çapraşık) dişleri ve çeneleri düzelten bilim dalıdır. Ortodonti bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Bunun bir çok nedeni vardır. Çene küçük, dişler daha büyük olabilir. Dişler düzgün çıkmayabilir. Erken süt dişi kaybına bağlı olarak alttan gelecek olan daimi dişlerin yerleri muhafaza edilmediği için çapraşıklık oluşmuş olabilir.

Dişleri düzeltmek, dişleri hareket ettirmeye bağlıdır. Bu da sadece braketler ve teller ile sağlanmaktadır. Tellerin görüntüsünden rahatsız olanlar için Lingual Teknik dediğimiz yöntemle (tellerin dişlerin arka yüzüne takılmasıyla) veya estetik tellerle tedavi yapılabilir.

Diş renginde porselen braketler bulunmaktadır. Daha az fark edilen braketlerdir. Ayrıca dişlerin arka yüzüne takılan tellerle (Lingual braketler) de tedavi mümkündür, ancak her çapraşıklık bu işlemlerle düzeltilemez. Bu yöntemlerin maliyeti metal braketlere göre daha fazladır.

Tellerin takılmasında veya çıkarılmasında hastalar herhangi bir ağrı duymazlar.

Tedavinin ödemesini kolaylaştırmak için taksit yapılıp; ödeme seçenekleri hastaya sunulur. Ortodontik tedavinin sağladığı fiziksel ve psikolojik yararların ömür boyu süregeldiğini düşünürsek, ortodonti tedavisinin iyi bir yatırım olduğu görülüyor. Bunun dışında diğer protetik tedavi seçeneklerinin yanında hastanın dişlerinin tamamının korunması sağlanır.

Genel olarak çocukların sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmasını öneriyoruz. Şeker ve şekerlemeler çocuğunuzun tellerine yapışabilir. Havuç, elma ve kraker gibi sert yiyecekler braketlerin düşmesine neden olabilir. Ayrıca asitli içecekleri de önermiyoruz (kola ve benzeri içecekler)

Dişlerinizi tedavi boyunca düzenli ve etkili fırçalamışsanız leke kalmaz.

Vakaya bağlı olarak, bir buçuk ile iki buçuk saat arasında değişir.

Çenelerde bozukluk olmayıp, dişlerin diziliminde var olan bozukluklar (çapraşıklık) her yaşta düzelir. Ortopedik bozukluklarda ise; hastanın gelişim çağlarında tedavi edilmesi tavsiye edilir.

Ortodonti uzun süren bir tedavi şeklidir. Problemin çeşidine göre 8-24 ay sürmektedir. Genç hastalarda bu süre daha kısa olmaktadır. Bu süre içinde ortalama olarak ayda bir kontrolü vardır.

Ortodontik tedavi ile kişinin görünümü ve görünüşü düzeldiği için kişinin kendine olan özgüveni artmaktadır. Dişler gerekli konuma geldiğinden dolayı ağız bakımı daha rahat yapılır. Doğru dürüst temizlenemeyen diş araları vb. yüzeyler sorun almaktan çıkar. İlerde oluşabilecek diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve diş kayıpları önlenmiş olur. Rahat çiğneme, diş aşınması ve bazı yüz ve çene ağrılarının giderilmesinde de etkin rol oynar.

Çocuğunuzun dişlerinde çapraşık, sıkışık durması, üst üste binmiş olmaları, üst ya da alt çenenin diğerine göre daha fazla önde ya da geride durması ortodontik tedaviyi gösteren durumlardır. Bunun yanında çiğnemede güçlük, ağızdan nefes alma, dili ön dişlere bastırma, parmak emme alışkanlığı, ve çene kemiğinden gelen çıtırtı ve benzeri sesler de ortodontik tedavinin yapılması için yeterli etkenlerdir. Zaman zaman ortodontik tedavinin gerekliliği anlaşılamayabilir. Çocuğunuzu diş hekimi muayenesine götürmeli tedavi hakkında kesin bilgi alınarak yapılması gereken işlem uygulanmalıdır.