Çocugunuz retansiyon aparatini kullanmazsa, dis etleri ve kemikleri yeni yerlerine tam olarak oturmayacaktir. Sonuç olarak da yanlis sekillendirilmis kemikler çocugunuzun dislerini itecek, ve hizalarinin bozulmasina yol açacaktir. Yapilmis olan ortodontik tedavinin tekrari bile gerekebilir.

Tedavinize bagli olarak hareketli apareylerin etkili olabilmeleri için yemek disinda sürekli takilmasi gerekir.

Retansiyon aparatinin amaci ortodontik tedavi sonrasinda tedavi görmüs dislerinin, teller çikarildiktan sonra da ayni hizada durmasini saglamaktir. Retansiyon apareyleri ortodontistinizin size belirttigi süre kadar kullanilmalidir, kullanilmadigi takdirde yapilan tedavinin ve düzeltilmis dislerin tekrar bozulmasi sik görülen bir durumdur.

Genellikle hastalara, teller çikarildiktan sonra bir yil boyunca günde 24 saat retansiyon aparati kullanmalari tavsiye edilir. Daha sonra ise büyümenin durdugu yasa dek kadar haftada birkaç gece retansiyon aparati kullanmaya devam etmesi önerilir. Bu konuda ortodontistiniz sizin durumunuza göre tavsiyede bulunacaktir.

Eger düzenli olarak yüzünüze darbe alabileceginiz bir spor yapiyorsaniz braketlerin üzerine geçen koruyucu bir aparey kullanilabilir.

Ortodontide kullandigimiz bütün malzemeler ve metaller hastalarin sagligi düsünülerek üretilmistir. Biolojik uyumlari yüksek olan malzemelerdir. Metale karsi allerjiniz olmadigi sürece endise edilmesine gerek yoktur.

Ortodontik yay, ortodontik basligi kullanarak çocugunuzun çenesinin istenilen tedaviye göre yer degistirmesi için gerekli olan gücü saglar. Yüksek çekisli baslik, basin üzerinde ve boynun etrafinda kayislari bulunan bir ortodontik baslik çesididir. Bir diger çesit de sadece boyun çevresinde kayislari olan ortodontik boyunluktur.

Ortodontik boyunluk, yüksek çekisli basliga göre daha az risklidir, ama %100 emniyetli degildir. Çocuklar çogunlukla rahat edebilmek için ortodontik yaylarini egmeye çalisir. Bu sirada ortodontik yayi zorlayarak zayiflatabilir ve kirilmasina neden olabilirler. Bu yüzden standart bir ortodontik yay kullanirken dikkatli olmalisiniz. Ortodontistinize kirilma modülü ve/veya emniyet bagi olan ortodontik yaylar vermesi için israr etmenizi öneririz. Ortodontistten ortodontik yay kullanimini size dikkatlice anlatmasini isteyin. Çocugunuzun ortodontik yayi takarken egmediginden ve her takisinda kirilma modüllerini ya da emniyet baglarini kullandigindan emin olun

Yüksek çekisli basliklarin ortodontik yaylarin kirilmasina neden oldugu bilinmektedir. Nadir durumlarda, ortodontik yay parçalarinin çocugun yüzüne zarar verdigi görülmüstür. Bazi durumlarda yüksek çekisli basliklar, ameliyata tek alternatiftir. Bu durumlarda ortodontist yüksek çekisli basligi kullanmak zorundadir. Ebeveynlere ve çocuklara yüksek çekisli baslik kullanirken çok dikkatli olmalarini tavsiye ederiz. Ortodontik yayin dogru sekilde yerlestirilmesine dikkat edin. Çocugunuzun emniyet bagini taktigindan emin olun. Ortodontik yayin gevseyip çocugunuza zarar vermemesine özellikle dikkat edin.

Çocugunuz ortodontik yayin geceleri gevsedigini fark ederse, bunu hemen ortodontistinize bildirin. Ortodontik yay gecenin ortasinda gevserse, yüzde veya gözde yaralanmalara neden olabilir. Ortodontistten çocugunuzun emniyet bagini takmasini isteyin. Ortodontik yayin çikmasini önlemek için emniyet baginin çok siki olmasi gerekir. Çocugunuzun emniyet bagini iyice siktigindan emin olun. Gevseyip çocugunuza zarar vermeyeceginden emin olmak için ortodontik yayi deneyin.

Metal eskimesi ya da yorulmasi denilen olay nedeniyle kopmalar olur. Bir teli yeterince çok sefer büktügünüzde tel kopar. Ortodontik yaylar, kirilmaya dayanikli özel paslanmaz çelikten yapilir. Ancak yeteri kadar çok bükülen her tel gibi onlar da kirilir.

Ortodontik tedavinin ilk zamanlarinda daha sik olmakla beraber, tedavi sürecinde ortalama 4-6 haftalik periyotlarla doktorunuzu ziyaret etmeniz yeterlidir.

Normal agiz bakiminizi ortodonti tedavisi görürken de ihmal etmeden yerine getirmeli ve yemekten hemen sonra dislerinizi firçalamalisiniz. Ayrica her firçalamadan sonra braketlerin etrafinin yeterince temizlenip temizlenmedigini aynada dikkatlice kontrol etmeli, dis firçalamanin yani sira her aksam dis ipiyle braketlerin ve dislerin arasini iyice temizlemelisiniz.

Ortodonti tedavisi sirasinda asitli içeceklerden ve tatlilardan uzak durmak gerekir. Aksi halde dis ve disetlerinizin sagligini korumak zorlasacaktir. Tedavi sürecinde elma, havuç gibi sert besin maddelerini isirarak degil, küçük parçalara ayirarak yemeniz gerekmektedir. Ayrica yine isirarak tüketilen sandviç, hamburger türü yiyecekleri de tedavi süresince yememek daha uygundur. Bunun yaninda findik, ceviz gibi kuruyemislerin ve kiraz, erik, zeytin gibi çekirdekli besin maddelerinin çekirdekleri çikarilmadan yenmesi, agizdaki braketlere zarar verebilir.