Erken teshis ve tedavi ile süt dislerinde olusan ya da olusabilecek olan sorunlara çözümler bulunarak yerine çikacak olan kalici dislerin düzgün çikmasi saglanir. Çikmamis dislere yer ayrilir. Dislerin çaprasik çikmasi, kirilmasi önlenir. Yani sira erken teshis, tedavi için gereken zamani kisaltir ve maliyeti düsürebilir.

Ortodontistinize, çocugunuzun müzikle ilgili çalismalarini mutlaka bahsedin. Ortodontist, çocugunuzun enstrüman çalmaya devam etmesini engellemeyecek, dudak koruyucu aparati vererek ve bunu ayarlayacaktir. Bununla birlikte klarnet çalmasi etkilenmeyecektir.

Normalde yaptiginiz agiz bakimina göre daha fazla özen göstermeniz gerekir, dis tellerinin aralarinda temizlenemeyen yüzeyler çürük olusumunu hizlandirir. Doktorunuzun önerecegi dis firçasi ve fluoridli bir dis macunu ile yine doktorunuzun gösterecegi sekilde temizliginizi yapabilirsiniz. Arayüzlerde firçanin giremedigi tel aralarini ara yüz firçasi dedigimiz özel bir firça yardimi ile temizleyebilirsiniz.

Ortodontik tedavinin süresi ortalama 18-30 ay arasidir. Tedavi süresi hastanin dis bozukluguna, yasina ve yapilan tedavi planlamasina göre degiskenlik gösterir. Ancak her zaman istisnai durumlarin olabilecegi de göz önünde bulundurulmalidir.

Disleri mevcut ve disleri tutan kemikleri saglikli olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Çocukluklugunda ortodontik tedavi olmamis bir çok yetiskin simdilerde ortodontik tedavi görüyor. Bu yetiskinlerin aralarinda 50-70 yaslarinda ortodontik tedavi görüp, tel taktiranlar da var. Ileri teknoloji sayesinde artik küçük, seffaf, neredeyse görünmez braketler kullanilabiliyor. Retansiyon apareyleri görünmeyen yerlere konulabiliyor. Ileri cerrahi metotlar sayesinde yetiskinlerin yüz ve çene kemiklerindeki sorunlar artik rahatlikla giderilebiliyor.

Ortodonti tedavi gören hastalar tel kullanmakta zorlanmaz. Tel takildiktan sonraki bir hafta içinde hastanin agzinin içinde yara olusabilir. Ayrica, teller her kontrolde ortodontist tarafindan islem yapildiktan sonrada yaralar yine olusabilir. Ancak, çocuklarin çogu modern tellere o kadar kisa sürede alisir ki; agizlarina darbe almadikça ya da teller sikistirilmadikça tellerini fark etmezler. Kisa zamanda sonra unutup; sürece alismis olurlar.

Ortodontistinizle iletisim halinde olmaniz, görüsmeniz gerekmektedir. Birçok hastalar sikayet etmis olmak için sikayet etmeyi sürdürürler. Eger çocugunuzun agrilari gerçekten devam ediyorsa bu bir sorunun baslangicina isaret ediyor olabilir. Çocugunuz tellerdeki bir maddeye karsi bir alerjik durumu varsa dis etleri renklesir, iltihaplanir ve yaralar olusur. Ortodontistiniz bunu kontrol etmeli, gerekli bilgileri vermelidir. Ayrica, çocugunuz dislerini iyi firçalamazsa da agzinda yaralar olusabilir. Agiz hijyeninin çok iyi durumda olmasi ortodontik tedavi esnasinda çok önemlidir. Bakimin nasil olcagi konusunda dis hekiminiz size yardimci olacaktir. Çocugunuzun cani yaniyorsa bunu ortodontistinize söylemeyi unutmayin.

Dislerinizi düzenli ve etkili olarak günde en az 3 kere firçaladiginizda çürük olusmaz .Dislerinizi temiz tutmadiginizda teller olmasa da disleriniz çürüyecektir.Bundan dolayi bakim çok önemlidir. Dis telleri bakimi zorlastirabildigi için normalden daha dikkatli bir sekilde bakim yapilmalidir.

Çocuklarimizi en geç 7 yasinda dishekimine götürmeliyiz. Küçük yaslarda olusabilecek sorunlarin önlenmesi, çocugun dis hekimine gelme aliskanligi edinmesi, dogru agiz bakimini ögrenmesi için 2-3 yasindan sonra dishekiminin muayene etmesi 6 aylik kontrollerle tekrarlanmasi gerekmektedir. Erken yastaki muayene her zaman tedavinin bu yasta baslayacagi anlamina gelmez sadece önlem için yapilmalidir. Ilk muayeneden sonra dishekimi tedavi yerine düzenli olarak (6-12 ayda bir) çocugunuzun yüz, çene ve dis gelisimini izleyebilir. Teshis ve tedavi ile sonradan çikacak kalici dislerin düzgün cikmasi saglanabilir. Ileride zorunlu dis çekimlerine neden olacak durumlar en bastan engellenebilir. Erken teshis ayni zamanda tedaviyi kolaylastirip tedavi süresini kisaltarak tedavi maliyetini de düsürebilir.

Ergenlik çagindaki hizli büyüme dönemi; yüzün ve çene kemiklerinin en çabuk, hizla büyüdügü ve degistigi dönemdir. Bu dönemde yapilan ortodontik tedavide ortodontist hastanin yüz gelisimini uygun bir sekilde etkileyecektir. Yüz kemiklerinin gelisimi bitince yüz kemiklerinin konumunu degistirmek ortodontik tedavi ile mümkün olmayabilir, ortognatik cerrahi ameliyat gerekebilir.

Teller ilk takildiktan sonra rahatsizlik duyulan kisa bir alisma süresi olur. Kisa zamanda rahatsizlik ortadan kalkip, alisma süresine geçilir. Günümüzde teller hastanin rahati göz önünde bulundurularak gelistirilmistir. Braketler küçük ve köseleri yuvarlak oldugundan yanak, dudak, ve dilde daha az rahatsizlik yaparlar. Teknolojideki ilerlemeler özel alasim teller ve yaylarin yapilmasini saglamis, tedaviyi daha rahat ve hizli yapmistir. Bu teknoloji sayesinde randevularin sayisi da azalmistir.

Son 20 yilda ortodontide kullanilan dis telleri çok degisiklige ugradi. Günümüzde kullanilan teller, eski sistemlerdeki tellere göre çok daha az agri yapiyor. Su anda, teller ilk takildiginda ve sikistirildiginda ortaya çikan agrinin nasil önlenmesi gerektigini bilmiyoruz. Fakat, modern, ince metalli döküm teller, ortodonti randevulari arasinda ortaya çikabilecek agrilari en aza indirmeyi amaçlayarak tasarlanmistir. Çogu çocuk tellerinin takildigi ilk haftada ve düzenli olarak telleri her sikistirildiginda agri çeker, bu normaldir, ancak ilk haftadan sonra büyük bir çogunluk tel taktigini neredeyse unutur.

Ailelere tellerin takildigi ilk haftada çocuklarinin yediklerine dikkat etmelerini öneriyoruz. Çogunlukla, çocuklara/hastalara yalnizca yumusak besinler yemeleri ve agizlarinin bakimina dikkat etmelerini öneriririz.

Çok sık karsilasilan bir durum, gençler dis görünümlerine çok önem verdiklerinden dolayi tel takmak istemiyorlar. Olumlu bakmasini saglamak için, hayati boyunca çaprasik dislerle yasayacagini söyleyip; ortodontik tedavinin gerekli oldugunu belirtmeliyiz. Ayrica hekimin yardimiyla ortodontik tedavi gören hasta örneklerini de göstererek bilgi verilmedir.Böylece tedaviye daha olumlu bakmasi saglanmalidir. Gülümseme yüzün en önemli ifadesidir ve ortodonti tedavisi tamamlandiginda çocugunuz mükemmel bir gülümsemeye sahip olacaktir.

Ortodontik tedavi boyunca genellikle sakiz tavsiye etmiyoruz. Sakiz tellere takilabilir ve çikmalarina, zarar görmelerine neden olabilir. Ayrica sakizdaki seker (yapay tatlandircili olanlar hariç) tellerin arasina girebilir ve çürük olusumuna yol açabilir. Bununla birlikte, çocugunuz sakiz çignemeyi çok istiyorsa ortodontistinize danisabilirsiniz. Bazi durumlarda çocugunuzun sekersiz, yapismayan sakizlardan çignemesi mümkün olabilir. Amerikan Ortodontistler Dergisi?nde yayinlanan bir arastirmada, sekersiz sakizlarin içindeki xylitol ün dis çürümelerini önledigi ve yapismayan sakizlarin bazi tür tellerle çignenebilecegi belirtilmistir. Yine de çocugunuzun sakiz çignemesinin güvenli olup olmadigini bilmek çok zor. Emin olmak için ortodontistinize danismaniz gereklidir.