Sert yiyeceklerden uzak durulmalidir. Çünkü bant ve braketlerin kirilmasina sebep olabilirler. Yapiskan yiyeceklerin yenmesini tavsiye etmiyoruz. Hem braket hem de tellerin aralarina girecekleri için bakimlari temizlenmeleri çok zor olacaktir. En büyük sorunda çürük olusumunu arttiracagi için dis kayiplarina yol açacaktir. Yiyecekleri elinizle kopararak ya da keserek küçük lokmalar halinde arka dislerinizle yemeniz gereklidir.

Ortodontistinize, çocugunuzun müzikle ilgili çalismalarini mutlaka bahsedin. Ortodontist, çocugunuzun enstrüman çalmaya devam etmesini engellemeyecek, dudak koruyucu aparati vererek ve bunu ayarlayacaktir. Bununla birlikte klarnet çalmasi etkilenmeyecektir.

Normalde yaptiginiz agiz bakimina göre daha fazla özen göstermeniz gerekir, dis tellerinin aralarinda temizlenemeyen yüzeyler çürük olusumunu hizlandirir. Doktorunuzun önerecegi dis firçasi ve fluoridli bir dis macunu ile yine doktorunuzun gösterecegi sekilde temizliginizi yapabilirsiniz. Arayüzlerde firçanin giremedigi tel aralarini ara yüz firçasi dedigimiz özel bir firça yardimi ile temizleyebilirsiniz.

Çocugunuza, her yemekten sonra ve yatmadan önce dislerini firçalamaya ve dis ipi kullanmaya devam etmesini tavsiye ediyoruz. Dis firçalama ve dis ipi kullanimi, özellikle çocugunuzun telleri oldugu dönemde çok önem tasimaktadir. Çünkü yiyecekler tellere takilabilir ve çürüklere yol açabilir. Çogu ortodontist ileride çürük olusmasini önlemek için çocugunuzun dislerini fluorlu jel ile firçalamasini da önerecektir. Bunun disinda da mevcut olan agiz bakim ürünlerini ortodontistiniz size tavsiye edecektir.

Ortodontistin, tedavi sonunda telleri çikarmasi gerekecektir. Eger teller çok saglam monte edilirse, çocugunuzun ortodontik tedavisinin sonunda çikarilmalari mümkün olmayacaktir. Veya çikartilirken disleriniz zarar görecektir.

Lastik baglar çocugunuzun dislerini öne ya da arkaya çekmeye yarar. Örnegin, çocugunuzun alt dislerini öne veya arkaya çekmek için, bizim hedefledigimiz hizanin çok disinda olan bir disi hizalamak için ya da çocugun agzinda bulunan bir boslugu kapatmak için kullanilabilir. Lastik baglar çogunlukla ortodonti tedavisinin son dönemlerinde kullanilirlar, ve ortodontistiniz bu konuda gerekli bilgiyi size verecektir.

Ortodonti tedavisinde kullanilan lastik baglar bir kaç çignemeden sonra kopar. Lastik baglar, genellikle, çocuk agzini açtiginda gerilip kopar ve çok can yakabilir. Bunu önlemenin tek yolu çocugunuzun lastik baglarini sik degistirmesidir. Ortodonti hastalarina her yemekten önce lastik baglarini çikarmalarini ve yemekten sonra da yenilerini takmalarini öneririz. Ayrica çocugunuzun, lastik baglarini uykuya yatmadan önce degistirmesi de faydali olacaktir.

Teller ilk çikarildiginda genelde çocugunuzun disleri çok güzel bir sekilde hizalanmis olacaktir, ama çocugunuzun dis etleri , kemikleri vb. henüz yeni yerlerine tam olarak oturmamis olacaktir. Retansiyon apareyi, dis etleri, kemikleri vs. tam olarak yerlerine oturana kadar, çocugunuzun dislerini yerinde tutmaya yarar.

Tellerin ilk takildigi hafta çocugunuzun dudaklarinda ve agiz içinde yaralar olusacaktir. Bu yaralari ilik tuzlu suyla çalkalatirsaniz, bir ya da iki hafta içinde iyileseceklerdir. Bir travma, darbe (vb.) sebebiyle de yaralar olusabilir. Ancak bu yaralar çok hizli bir sekilde iyilesecektir.

Ortodontik yay çocugunuzun azi dislerini geriye iterek, agzin ön kismindaki disler için yer açilmasini saglar.

Biz, hastalara agizlarina darbe alabilecekleri fiziksel durumlardan uzak durmalilar. Boks ve güres gibi sporlardan kaçinilmasi gerekir. Kavgadan da uzak durulmalidir. Çocugunuz herhangi bir spor aktivitesine katildiginda mutlaka agiz koruyucusu kullanmalidir.

Ortodonti tedavisi en az bir yil daha uzun sürer ve daha agrili bir süreç olur.

Her durum farklidir. Ortodontistiniz size uygun retansiyon apreyi tasarlayip size açiklayacaktir. Çogu kisinin disleri eski çarpik durumlarina dönmek istediginden retansiyon apreyi ile pekistirme genellikle gereklidir. Çogu zaman ön dislerin arkasina görünmez bir tel yapistirilarak dislerin düzgün kalmasi saglanabilir.

Ortodonti tedavisinin baslangicinda, disler çok fazla yer degistirecektir. Telin uçlari bazen tüpün sonundan disari çikarak sivri bir kenar olusturacaktir. Bu sivri uçlar yanak vb. yumusak dokulari yaralamadan, ortodontistinizden düzeltmesini istemenizi öneririz. Ayrica acil bir durumda yine ortodontistinizin size verecegi bu amaç için üretilmis yumusak mumlar ile ortodontistinizi görene kadar caninizin yanmasini engelleyebilirsiniz.

Çocugunuzun braket yutmasi genellikle ciddi bir sorun yaratmaz. Braketler genellikle tibbi paslanmaz çelikten yapilmistir ve çocugunuz yuttugunda bir sorun yaratmamasi gerekir. Braket, çocugun sindirim sisteminden geçip diskisiyla atilacaktir. Fakat braketin nefes borusuna kaçmasi farkli bir durumdur. Eger braket çocugunuzun nefes borusuna kaçar ve cigerlerine giderse, bu sorun yaratabilir. Bunun için, ortodontistin bir tip doktoruna danisip, braketi bronkoskop ile çikarmasini istemesi gerekir.

Ortodonti tedavisinde kullanilan lastik baglar tibbi lateks lastikten yapilmaktadir. Bu lastigin insan vücuduna bir zararsiz oldugu kabul edilir. Çocugunuzun ortodontik lastik bagini yutmasi halinde, lastik bag sindirim sisteminden geçip diskiyla atilacaktir.