Diş Eti Hastalıkları

Diş etleriniz kanıyor, çekiliyor ya da dişleriniz sallanıyorsa, diş etini ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi bir hastalığınız olabilir. Bu tip diş eti hastalıklarına, “periodontal hastalıklar” denir. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir.

Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi yan faydaları da beraberinde getirir.

Periodontal Hastalık Nedir?

Diş etini ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklara “periodontal hastalık” denir. Bu tip hastalıklar, ilerleyen safhalarda, çürük olmaksızın dişlerin kaybına neden olabilmektedir.

Erişkinlerde diş kayıplarının %70′inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi yan faydaları da beraberinde getirir.

Periodontal hastalıklar, diş etlerinin kanadığı, kırmızı göründüğü ve hacim olarak büyüdüğü dis eti iltihabı (gingivitis) ile başlar.
İlk başlarda çok fazla rahatsızlık vermeseler de, bu sorunlar tedavi edilmediğinde hastalık “periodontitis”e ilerleyerek dis eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalığının birden çok belirtisi vardır:

  • Diş fırçalama sırasında diş etleriniz kanıyorsa;
  • Diş etleriniz normalden daha kırmızı, şiş ve hassas ise;
  • Dişleriniz ve diş etleriniz arasında iltihabi akıntı varsa;
  • Dişleriniz sallanıyor veya giderek birbirinden ayrılıyorsa;
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkiler değiştiyse;
  • Bölümlü protez uyumunda değişiklik veya bozulma varsa;
  • Sürekli kötü ağız kokusundan şikayet ediyorsanız;

vakit kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir.

Bu şekilde, diş eti hastalığınız başlangıç aşamasındaysa daha büyük sorunlarla karşılaşmadan önleminizi almış olursunuz.

Bununla beraber, periodontal hastalık hiçbir bulgu vermeden ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

Dişeti Hastalığının Nedeni Nedir?

Diş eti hastalığının en temel nedeni, bakteriyel diş plağı denilen, dişlerin iyi temizlenmemesine bağlı olarak diş yüzeylerinde oluşan yapışkan ve renksiz film tabakasıdır.

Günlük ağız ve diş bakımının iyi yapılmaması durumunda, plak etkin bir şekilde dişlerin üzerinden uzaklastırılamaz ve plaktaki bakteriler diş etinde irritasyona neden olur. Bu durumda diş etini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve “periodontal cep” oluşur.

Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde dişler sallanır ve sonunda çekilmeleri bile gerekebilir.

Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Periodontal hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şey, günlük ağız bakımınızı ihmal etmeden yerine getirmeniz ve bakteriyel diş plağını diş ve diş etlerinden uzaklaştırmanızdır. Bunun yanı sıra diş hekimine yapacağınız düzenli ziyaretler de günlük ağız bakımı sırasında ulaşamadığınız bölgelerdeki diş plağı ve/veya diştaşının uzaklaştırılması açısından önemlidir.

Dişeti Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti hastalıklarında tedavi erken dönem ve ilerlemiş dönemde birbirinden farklıdır.

Diş eti hastalığının erken teşhis edildiği durumlarda tedavi olarak genellikle diştaşı temizliği, plağın uzaklastırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı yapılır.

Daha ilerlemiş vakalar ise cerrahi tedaviyi gerektirebilir.

Periodontal tedavinin ardından önemli olan, diş ve diş etlerine tekrar zarar vermemek için günlük ağız bakımını ihmal etmemektir.

Kaynak:
*Esthetic Rehabilitation in Fixed Prosthodontics and Analysis: A Systematic Approach to Prosthetic Treatment
*Author(s) / Editor(s): Fradeani, Mauro
*Diagnosis and Treatment in Dentistry
*Author(s) / Editor(s): Edited by Laney, William R., Salinas, Thomas J., Carr, Alan B., Koka, Sreenivas, Eckert, Steven E.

Sosyal Medya'da Paylaşın!

Bize Ulaşın

Bilgi ve randevu için bize ulaşabilirsiniz

+90 212 231 79 79

+90 544 353 6646

+90 538 594 3888

Hayalinizdeki gülümseme artık imkansız değil

Sağlıklı ve Estetik Dişlerinizle Yeniden Gülümseyin

Plusdent Diş Estetiği Kliniği olarak kişisel istekleriniz ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak tedavinizi planlıyoruz. Tüm diş tedavilerinde, gelişmiş teknolojilerle birlikte,  profesyonel  çözümler sunuyoruz.

Tedaviler
Diş Hekimleri
Blog
Randevu Alın