Anasayfa / Blog / Dişlerinizin Beyazlamasına Yardımcı Yiyecekler

Dişlerinizin Beyazlamasına Yardımcı Yiyecekler

Diş minesinin ve ağızdaki tüm dokuların üzerini şeffaf bir protein tabakası sarar. Bazı yiyecek ve içeceklerin enzimleri bu tabakayı etkileyip dişlerde renkleşmeye sebep olur. Bazı yiyecekler buna sebep olurken, bazıları tam tersi bir işlevle dişlerde renkleşme ve tabaka artışını azaltarak daha uzun süre beyaz tutar. Diş minesinde biriken lekeleri dağıtan yiyecekler şu şekilde gruplanır:

Asidik yiyecekler: Diş yüzeyindeki lekeleri çıkaran, kalsiyumla birleşme özelliğine sahip ve sitrik asit içeren turunçgiller, bu grubun en etkili olanlarıdır. Özellikle ananas bu yiyeceklerin en önemlisidir. Çilek gibi malik asit içeren meyveler de lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Aşındırıcı yiyecekler: Bol lifli, aşındırıcı yiyeceklerin mekanik temizleme özelliği bulunur. Leke ve tabakaları uzaklaştırmaya yardımcı niteliktedir. Bu yiyeceklerin aşındırma özelliği diş yüzeyine ve minesine zarar veren nitelikte değildir. Misvak ağacı lifleri, köklü lif barındıran yiyecekler bu kategoridedir.

Protein parçalayıcı enzimlere sahip yiyecekler: Papaya mayası bulunduran papaya/kavun ağacı, zencefil kökü ve ananas bu gruptadır.
Bu yiyecek grupları arasında özellikle zencefil kökü ve ananas en iyi alternatiflerdir.

Burada unutulmaması gereken, bu yiyecekler leke azaltma özelliğe sahip olsalar da gerçekten lekeleri çıkardıklarına veya azalttıklarına dair kanıt olmamasıdır. Bu yiyeceklerden oluşan dengeli bir menüyle lekelenme oranını yavaşlatarak dişlerinize fayda sağlarken, ağız ve diş bakımınız için mekanik temizliği tercih edebilirsiniz.